Tuesday, August 17, 2010

Bersilaturrahim! 28 Augustus 2010!


MAJLIS BERBUKA PUASA BEKAS PELAJAR STS 1997

Tak sabarnya nak jumpa kawan-kawan semua dalam gathering iftar kita ni tak lama lagi. Bukan apa, bagi aku secara peribadinya, mungkin juga bagi sebilangan kita semua...inilah saat dan ketikanya yang paling ssyyyiiioook nak tengok perubahan masing-masing berbanding masa di sekolah dulu.

Dari segi fizikal dah tentulah banyak perubahan.

Dulu orang2 tu kecik melidi, sekarang sudah besooorrrr sehat. Dulu orang2 tu kemetot, sekarang ntah-ntah dak menggalah. Dulu orang2 tu tak pandai melawa, sekarang dah hensem cantik jelita setaraf pramugara pramugari dewa-dewaan. Dulu orang2 tu pendiam membisu, sekarang Masya Allah, pakar berbahas dan bertazkirah! Dulu orang2 tu nakal, sekarang kelihatan baikkknyaaaaa.... dan macam2 lagilah.

Masa ni jugaklah peluang dan ruang yang luas untuk kita rapatkan ukhwah dan silaturrahim sesama kita, sebab ukhwah fillah itu bukan sahaja tuntutan dalam Islam, tapi jua silaturrahim itu tuntutan yang merentasi semua agama dan budaya bangsa.

Mana yang jauh kita dekat-dekatkan, yang dekat kita rapat-rapatkan, yang rapat kita erat-eratkan, yang erat kita serasi-serasikan, yang serasi kita doa-doakan agar Allah pelihara hubungan persahabatan kita yang murni dan suci ini dapat memelihara kita dari cengkaman dosa dan noda dan sentiasa berlandaskan syariat Islam..amin ya rabb!

Akan kepentingan dan kelebihan silaturrahim ini, aku suka nak berkongsi dengan ringkas (walaupun ramai dah tau) bahawa ia telah disebut dengan jelas oleh junjungan yang kita cintai iaitu Rasulullah SAW.

Misalnya Imam Al-Bukhari meriwayatkan dari Abu Hurairah R.A.telah berkata, aku mendengar Rasulullah SAW bersabda mafhumnya : Barang siapa yang mahu untuk dilapangkan rezekinya dan dimudahkan pengakhirkan ajalnya maka hendaklah ia menyambung silaturrahim.

Memutuskan silaturrahim pula hukumnya haram dan dikira melakukan maksiat besar sehingga mendapat laknat dari Allah SWT, sebagaimana firman-Nya dalam al-Quran yang bermaksud:

“(Kalau kamu tidak mematuhi perintah) maka tidakkah kamu harus dibimbang dan dikhuatirkan-jika kamu dapat memegang kuasa-kamu akan melakukan kerosakan di muka bumi, dan memutuskan hubungan silaturrahim dengan kaum kerabat?. (Orang-orang yang melakukan perkara-perkara yang tersebut) merekalah yang dilaknat oleh Allah serta ditulikan pendengaran mereka, dan dibutakan penglihatannya.” (Surah Muhammad: Ayat 22-23)

Apatah lagi orang yang memutuskan silaturrahim ini tidak masuk syurga, sebagaimana sabda Nabi Muhammad SAW yang bermaksud: “Tidak masuk syurga orang yang memutuskan hubungan kekeluargaan.” (Hadith riwayat Muslim).Dinyatakan jua oleh para alim ulama bahawa terdapat baaaaanyaaakkk keistimewaan atau kelebihan mengeratkan silaturrahim. Di antaranya adalah orang yang mengeratkan silaturrahim akan mendapat sepuluh kelebihan yang terpuji sepertimana disebutkan dalam kitab Bujairimi Ala al-Khatib:
1. Mendapat keredhaan Allah SWT kerana Dia memerintahkan umat manusia supaya memelihara dan mengeratkan silaturrahim.

2. Membawa kebahagiaan.

3. Para malaikat gembira kerana mereka gembira dengan eratnya silaturrahim itu.

4. Memperolehi pujian yang baik daripada orang.

5. Mengisi kesedihan Iblis.

6. Dipanjangkan umur.

7. Memperoleh keberkatan rezeki.

8. Orang yang meninggal dunia mendapat kebahagiaan kerana keturunannya gembira dengan eratnya silaturahim itu.

9. Bertambah-tambah kehormatannya.

10. Bertambah-tambah pahala selepas matinya kerana orang-orang mendoakannya setiap kali disebut kebaikannya.Oklah, jangan lupa ya, tanda besor2 dalam diari tarikh 28 Ogos 2010, atau bubuh cantik2 tarikh 28 Ogos 2010 dalam desktop background, atau print dan tampal depan cermin solek tarikh 28 Ogos 2010. Insya Allah dengan izin al-Khaliq kita semua akan bersua muka pada tarikh 28 Ogos 2010 itu...

Warna tema BIRU PUTIH jangan dilupa yeeee..... daaaaaa....
Neezam
Taman Bunga Raya,
Gemereh, Segamat
No comments: